Het is nu wo 20 feb, 2019 8:27


Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 
Auteur Bericht
Offline
 Berichttitel: hier wat apk regels
BerichtGeplaatst: vr 07 jan, 2011 8:49 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: ma 20 okt, 2008 8:48
Berichten: 407
Woonplaats: Nieuwerkerk A/D IJssel
Er kunnen geen rechten ontleent worden aan onderstaande lijst en de werkzaamheden zijn voor eigen risico.

Overzicht APK eisen: een beknopte samenvatting

De APK eisen staan in een superdik boek welke niet door particulieren is in te zien. Het staat ook niet op internet. Hieronder heb ik een opsomming gemaakt waar de garage normaliter naar kijkt bij een APK keuring.

In de auto worden de volgende items gecontroleerd:

- werkende dashboardverlichting, dusdanig dat minimaal de snelheidsmeter is verlicht. De auto kan dus niet worden afgekeurd op bijv. een defecte kachelverlichting.
- voorruitontwaseming moet werken (dus aanjager draait + ventilatieroosters aan de bovenkant van het dashboard blazen lucht). De kachel hoeft niet te werken.
- snelheidsmeter moet werken.
- werkend controlelampje van je mistlamp(en) (let op, het lampje doet het vaak pas als de verlichting aanstaat)
- schakelaar alarmlichten
- schakelaar knipperlichten
- claxon/toeter moet het doen, dus goed testen
- ruitenwissers moeten werken (alleen voor, achter hoeft niet)
- ruitensproeiers moeten werken (achter niet en koplampsproeiers ook niet)
- binenspiegel aanwezig (glas heel en niet verweerd)
- linkerbuitenspiegel aanwezig (glas heel en niet verweerd)
- als je linkerbuitenspiegel niet van binnenuit verstelbaar is, moet je bestuurdersraam ook omlaag kunnen. Dat is de enige vereiste voor een beweegbaar raam. De eventuele spiegelverstelling moet ook werken.
- alle autogordels moeten aanwezig zijn en ook werken; dus in de vergrendeling vallen en als je aan de gordel trekt moet hij blokkeren. Als je 3 sets autogordels achter hebt moeten die ook allemaal werken, ook de heupgordel
- stoelen mogen niet los zitten, stoel en rugleuning moeten vergrendelen (dus niet zonder vergrendeling los naar voren kunnen klappen)
- voorruit mag stuk zijn, tot een bepaalde hoogte. Dit zijn: enkelvoudige scheuren,ongeacht de lengte; oppervlakkige krassen tot en met 5 mm breed; beschadigingen of verkleuringen die binnen een cirkel met een diameter van maximaal 20 mm in het directe gezichtsveld vallen. Daarbuiten is dit 50 mm

Toelichting op voorruit eisen: een flinke ster in het zichtsveld mag dus 20 mm groot zijn, en buiten het zichtsveld 50 mm. Een enkele scheur mag ook, al loopt hij van links naar rechts over je voorruit, maar hij mag geen vertakkingen hebben.

Controleer de kentekenpapieren:

- chassisnummer in de auto moet kloppen met wat er op de papieren staat.
- cilinderaantal moet kloppen (dus geen 6 pitter in een 4 pitter hangen..of vice versa)
- aantal deuren hoeft gek genoeg niet te kloppen, dus als bij jou 4 deuren vermeld staat en je hebt de achterste 2 dichtgelast, dan mag dat.
- Je kentekenpapieren (hoofdzakelijk deel 1) moeten heel zijn! Al is er een klein stukje tekst weg omdat er een hoekje afgescheurd is => ben je gelijk koud aan vervangende papieren en dus ook nieuwe kentekenplaten met zo'n lullig 1-tje erop

Vervolgens ga je een stukje om de auto lopen (altijd leuk) en controleert het volgende:

- originele tankdop moet aanwezig zijn, nooddop is niet toegestaan
- alle deuren moeten open kunnen en goed sluiten. Alle deuren moeten van binnen uit ook te openen zijn.
- kofferbak en motorkap moeten ook goed sluiten
- ruitenwisserbladen van voorruit moeten aanwezig en heel zijn, achter is dit niet verplicht
- geen scherpe uitstekende delen (bijv. gebogen losse strip ofzo)
- trekhaak moet er stevig onder zitten, maar stekkerdoos hoeft niet te werken.
- als je een afneembare trekhaak hebt moet die koppel- en borgconstructie goed werken.
- kentekenplaten moet vastzitten, leesbaar zijn en EU keurmerk hebben

Controleer vervolgens de verlichting:

- stadslicht/dimlicht/grootlicht moet functioneren, en vanzelfsprekend beide koplampen en achterlampen
- beide remlichten moeten werken, werkend derde remlicht is niet verplicht
- achteruitrijlicht(en) moeten werken
- kentekenplaatverlichting moet werken (alle aanwezige lampjes)
- knipperlichten links en rechts (ook die aan de zijkant op het spatbord, behalve als je ze niet hebt natuurlijk)
- werkende alarmverlichting (dus alle knipperlichten tegelijk)
- alle mistlampen moeten werken (voor: allebei als je ze hebt en achter: als je ze hebt minimaal 1 werkende)
- reflectoren achter moeten aanwezig en heel zijn
- alle glazen moeten in goede staat zijn. Nou komt de vraag: mag een barst of pit nu wel of niet. Het mag wel, maar alleen als het de lichtbundel niet wordt verstoord. Dus een pitje in je koplamp mag, mits het lichtbeeld niet wordt vertekend. De koplamp moet wel vochtdicht zijn, dus een gaatje wel dichtkitten. Tevens moeten de reflectoren in de glazen niet verroest zijn en mag er geen vocht in het glas zitten (dit geeft dus een gaatje aan...wat dus niet mag).

Helaas is niet elke APK keurmeester geheel op de hoogte van wat nu wel of niet mag. Mijn advies: vervang gewoon het glas of de lamp om eindeloze discussies te voorkomen.

Verder nog over de verlichting:

- De glazen moeten in goede staat,niet bespoten,geverfd of bewerkt zijn (tsja.....ik hoor hier verschillende verhalen over...booskijkers mogen wel tot een bepaalde hoogte, ik meen tot 10% van het koplampglas bedekken en sommige auto's worden ook goedgekeurd met gespoten achterlichten....)
- koplampen moeten afgesteld zijn op een bepaalde hoogte. Dit valt helaas zelf niet te controleren (althans, niet in een paar zinnen, maar het kan zelf wel). In de garage gebruiken ze daar een speciaal apparaat voor. In vrijwel alle gevallen zal de garage zelf de koplampen wel voor de APK afstellen en de auto daar niet op afkeuren.

Controleer de banden:

- alle wielen moeten vast zitten (had je vast niet gedacht)
- banden mogen niet aanlopen maar mogen wel een fractie uitsteken buiten de wielkasten, ongeveer 1-3cm
- banden moeten minimaal 1,6 mm profiel hebben. Dit geldt voor de gehele breedte van het loopvlak (ik hoor wel eens wat anders, dat het een bepaalde percentage van de breedte van het loopvlak moet zijn, maar ik krijg dit nog niet bevestigd). Schuin afgesleten betekent dus afkeur als het schuin afgesleten gedeelte minder dan 1,6mm profiel heeft.
- verschillende maten banden op 1 as mag niet. Wel voor/achter mag verschillen. Dus linksvoor 185 en rechtsvoor 195 mag niet. Allebei voor 185 en allebei achter 195 weer wel. Hetzelfde geldt voor velgmaten, voor 16" en achter 20" mag....of het mooi is, is weer een tweede.
- banden mogen droogtescheurtjes in de wangen hebben, en ook beschadigingen, mits het karkas (die witte draden) niet zichtbaar is. In het loopvlak mag wel weer een diepe beschadiging zitten, is ook goed te repareren.

Opmerking banden: bandenprofiel tussen de 2.0mm en 1,6mm, dus net op het randje, worden meestal wel genoteerd op het APK rapport als aandachtspunt.

Gooi de motorkap open en controleer het volgende:

- het chassisnummer, moet goed leesbaar zijn en niet verroest
- accu moet vaststaan (hij kan ook onder de achterbank zitten...dan moet hij natuurlijk ook vaststaan...klemzetten met een blok hout tussen de zitting en de bodem geldt helaas niet, jammer maar wel creatief)
- geen lekkende of zwetende brandstofleidingen
- motorsteunen mogen niet (door)gescheurd zijn, motor moet degelijk vastzitten (dus geen koprol maken bij gasgeven)
- er moet remvloeistof in het reservoir zitten (bij afwezigheid olie: stel jezelf de vraag hoe je heelhuids het keuringsstation wilt kunnen bereiken)

De hele lijst hierboven kan je nog doen zonder dat je smerig wordt, maar bij onderstaande lijst is een krik, paar assteunen (je gaat natuurlijk niet zonder assteunen onder je auto liggen, of je moet levensmoe zijn) en een paar oude kleren onontbeerlijk, als de buren je tenminste op dit moment nog niet vreemd aankijken als je het hele circus op je auto aan het uitvoeren bent.

Krik je auto op, plaats assteunen onder de chassisbalken en loop de volgende dingen na, bij voorkeur met een looplamp:

Hoofdstuk speling:

- Controleer je wiellagers. Zet je handen boven en onder je wiel en beweeg het wiel. Je mag eigenlijk geen speling voelen, alhoewel ietsje speling in sommige gevallen wel is toegestaan (sommige auto's hebben speling nodig zoals een VW kever), geef vervolgens je wielen een slinger in de rondte en luister naar bijgeluiden. Slijtage mag niet hoorbaar zijn, een 'zangerig' geluid duidt op een defect wiellager. Als je twijfelt: luister bij ronddraaien naar je andere wiel, een verschil in geluid mag er dus niet zijn.
- Je mag geen overmatige speling hebben op je stuurkogels. Beweeg de banden van links naar rechts en let op je kogels, die mogen niet 'klakken'. Enige speling is wel toegestaan, tot 1,5 mm. En dat is vrij veel! Als je een ingewikkelde stuurinrichting hebt met meerdere kogels: dit geldt voor alle kogels.
- Je mag ook geen overmatige speling hebben op je fuseekogels, maar ook hier is weer enige speling toegestaan (1,5mm). Zet je handen ook weer boven en onder het wiel en ruk het wiel heen en weer.
- draagarmen mogen ook geen speling hebben.
- speling in je stuurhuis mag gek genoeg weer wel
- speling in je aandrijfassen mag ook

Toelichting op de speling: het klinkt allemaal simpel, maar het is best moeilijk om speling te meten of te bepalen als je wielen in uitgeveerde toestand staan. In de garage zetten ze soms breekijzers tussen de kogels en bewegen het breekijzer heen en weer. In een andere garage krikken ze de auto op onder de wielophanging en zetten ze een enorme tang op de kogel om te kijken of deze ingedrukt kan worden (indrukken is ook speling). En hoe meet je exact 1,5 mm? Moraal van het verhaal: kijk niet gek op als de auto ondanks deze controle toch afgekeurd wordt op de kogels, maar de ergste speling is zo wel te controleren. Speling op de kogels die binnen de tolerantie vallen worden wel genoteerd op het APK rapport als aandachtspunt..

Hoofdstuk rubbers:

- alle stofhoezen van alle kogels moeten dicht zijn. De stofhoes mag wel oppervlakkig gescheurd zijn (droogtescheurtjes) maar bij knijpen geen vet lekken. Een klein gaatje is meestal wel (voor zolang het duurt) met secondenlijm of kit te dichten. En ja, dat mag, als hij dus dan maar dicht is.
- stofhoezen van stuurinrichting moeten heel zijn
- hoezen van aandrijfassen (die de homokineten beschermen) moeten heel zijn.
- sommige auto's (o.a. honda's) hebben een achteras ophanging met kogels (double wishbone), ook hier moeten alle rubbers heel zijn.

Hoofdstuk Uitlaat:

- enige eis is: hij moet gasdicht zijn. Controleer of je ergens roetplekken op de uitlaat ziet, meestal indicatie van een lek. Soms kan je het opsporen door de uitlaat met lopende motor even dicht te houden met een doek, bij een lekke uitlaat hoor je dan een sterk gesis onder de auto. Mocht je een lekje hebben kan je dat gewoon dichtsmeren met gun-gum (soort uitlaatkit) of aluminiumtape gebruiken. De auto kan niet afgekeurd worden op de hoeveelheid herrie die een uitlaat produceert, dus theoretisch zou je een rechte pijp van voor naar achter kunnen trekken.
- katalysator: hij hoeft er niet te zitten (katvervanger mag) zolang je de emissie eisen maar haalt die op het kenteken staan (zie uitlaatgassen).

Hoofdstuk remmen:

- ze moeten in ieder geval wel werken. Nou heb je dat bij voorremmen wel snel door, want er valt bijna niet met een auto te rijden zonder voorremmen, maar niet-werkende achterremmen zijn wel eens wat moeilijker op te merken. Krik de auto van achteren op, zet iemand in de auto om het rempedaal in te drukken en probeer het wiel met de hand in de rijrichting te draaien. Dat moet dus niet lukken. Test ook op deze manier de handrem. Het verschil tussen de wielen is belangrijker dan de totale remkracht dus remkracht links en rechts mag ook niet teveel verschillen. Het exacte verschil is eigenlijk alleen op een remmentestbank te controleren (ook de remkracht), dus blijft een beetje gissen. Een handrem die niet werkt (of maar op 1 wiel, wat dus ook niet mag) is in ieder geval op deze manier wel te controleren.
- Dikte van remschijven: ook altijd leuk discussiepunt. Dit komt omdat het per model of remschijf kan verschillen. Ook zit er een verschil tussen toegestane dikte van een geventileerde remschijf en een een gewone. Soms staat de minimum dikte op de remschijven ingeslagen. Als je een flinke 'rand' hebt aan het uiteinde van de schijf, meet de dikte dan op (bijv. met schuifmaat) en vraag het aan de BMW dealer wat het minimum is voor die schijf of dat model.
- De remschijf mag niet dan 50% verroest zijn op het deel waar de remblok aandrukt. In dat geval zal je ook wel onvoldoende remwerking hebben, of trekt de auto sterk naar links of rechts bij het remmen.
- bijna versleten remblokjes of remschoenen zijn toegestaan, mits de auto maar niet ijzer op ijzer remt en er voldoende vertraging is. Op het rapport komt dan wel te staan dat het een aandachtspunt is. Controlelampje remblokslijtageindicatie hoeft niet te werken.
- alle remslangen moeten in goede staat zijn, geen (droogte)scheurtjes hebben en geen bobbels. Zowel de slangen voor als achter. Dit zijn o.a. de remslangen naar de remklauwen, maar soms zit in het midden van de achterbrug ook een slang.

Hoofdstuk Ophanging:

- schokbrekers moeten vastzitten en mogen niet lekken, ze hoeven echter niet in goede staat te zijn.
- schokbrekerveren of losse veren moeten heel zijn, veerschotels (deel waar de veren op rusten) mogen niet doorgeroest zijn. Ook bladveren moeten heel zijn, het verenpakket mag geen losse bladen hebben..
- draagarmrubbers moeten heel zijn, in dat opzicht dat ze geen enorme speling mogen hebben (scheurtjes mag wel). Let vooral op de draagarmrubbers achter.

Hoofdstuk Roest:

- alles wat geen dragende deel is, mag doorgeroest zijn. Roestgaten in deur, spatbord, dak, wielkastranden of bodem mag geen reden tot afkeur zijn, mits het dus geen uitstekend scherp deel is geworden. Een rafelige wielkastrand kan dus afgekeurd worden,
- de dragende delen zoals kokerbalken, dorpels en ophangingsdelen mogen maximaal 15% roest hebben. Een gaatje in een kokerbalk mag, een compleet wak niet, dit afhankelijk van de grootte van het carrosseriedeel waar het gat inzit. Bij het herstellen: een plaatje er over lassen mag, maar je mag niet lassen aan ophangingsdelen zoals een draagarm. Die zal gewoon vervangen moeten worden.
- hierbij moet wel aangemerkt worden dat aan het betreffende geroeste deel geen andere constructie mag vastzitten. Een kokerbalk welke is doorgeroest op de plek waar het stuurhuis gemonteerd zit wordt afgekeurd, hoewel misschien het totale roestoppervlakte minder dan de 15% is.Je mag wel hierover een plaat lassen en vervolgens het stuurhuis weer monteren. Dit geldt ook voor plekken waar het subframe zit gemonteerd

Algemeen:

- ook onder de auto mogen de tank/brandstofleidingen niet lekken of zweten
- remleidingen mogen lichte vliegroest hebben, maar geen zware roest
- de auto mag niet overmatig olie lekken

LPG installatie:

- tank moet degelijk bevestigd zijn, geen deuken hebben en geen overmatige roest vertonen
- hele gasinstallatie moet lekvrij zijn (te controleren met een spons plus wat zeepsop)
- leiding knikvrij en degelijk bevestigd onder de auto
- wapeningsmateriaal van de vulleiding mag niet zichtbaar zijn, dus geen beschadigingen
- verdamper mag niet los zitten

Uitlaatgassen:

Dit kan je niet zelf controleren, maar ik geef toch maar even de waarden:
- roetuitstoot diesels: maximaal 2,5K bij auto zonder turbo, maximaal 3,0K met turbo
- CO2 uitstoot benzine: kijk op het kenteken
geen vermelding = max 2,5% (behalve bij oldtimers, die mogen nog ruimer hebben)
K6 = max 1,5% CO2
U9 = max 0,5% CO2.
Vanaf bouwjaar '93 is viergasmeting verplicht en wordt er niet alleen getest op CO2 maar ook nog op andere, zoals CO. CO2 blijft max. 0,5%

toelichting op K6/U9: K6 is een uitlaatsysteem met katalysator maar zonder lambdasonde, wordt ook wel ongeregelde katalysator genoemd. U9 is uitlaatsysteem met katalysator en met lambdasonde.

Vraagstukken:

Zoals altijd blijven er wat vraagstukken over..
- in principe moet de remvloeistofindicator aanwezig zijn en werken, ik heb echter nog geen keurmeester gezien die dat controleerde.rob :wink:


Share on FacebookShare on TwitterShare on DiggShare on DeliciousShare on Google+
Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: hier wat apk regels
BerichtGeplaatst: vr 07 jan, 2011 21:07 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
 Profiel

Geregistreerd: zo 12 jul, 2009 22:17
Berichten: 581
remvloeistofindicator is het streepje op de glazen potjes zover ik weet, meer is er niet aanwezig bij HY en meer hoeft er ook niet te zijn.

Meer specifieke vragen kan ik wel beantwoorden, mijn vader is keurmeester.


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: hier wat apk regels
BerichtGeplaatst: vr 07 jan, 2011 22:04 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd: vr 29 mei, 2009 16:26
Berichten: 313
Woonplaats: Culemborg
Vanaf 1 maart 2010 hoeft het Voertuigbewijs/kentekenbewijs deel I niet meer mee te nemen naar een APK-keuring.


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: hier wat apk regels
BerichtGeplaatst: vr 07 jan, 2011 22:13 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd: do 07 aug, 2003 14:53
Berichten: 2773
Woonplaats: Delft
Nu snap ik waarom je geen tijd hebt om aan je bus te klussen, Rob :lol:

Mooi stuk!


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: hier wat apk regels
BerichtGeplaatst: di 11 jan, 2011 14:00 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: vr 05 nov, 2010 23:56
Berichten: 266
Woonplaats: 3landjespunt
Dit is van ewald,

Ik vind het wel erg handig, vooral als je de bus nog niet zo goed kent! En je misschien wat moet weten van het blok kun je het altijd terug vinden :D
http://www.flickr.com/photos/25608743@N08/


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: hier wat apk regels
BerichtGeplaatst: wo 12 jan, 2011 2:57 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: do 04 sep, 2003 23:59
Berichten: 1701
Woonplaats: Asten (N.B.)
Rob
GIGA-stuk typewerk jongen ! Waarvoor alle respect ! Er zijn in eerdere jaren al méér Forum-mers geweest die dergelijke kennis wereldkundig hebben gemaakt waarbij het bijna onmogelijk lijkt onze TUB's aan al deze eisen te kunnen laten voldoen. En, jouw bijdrage lezend schoot me onmiddelijk mijn eigen ervaring omtrent het onderwerp:
Citaat:
- chassisnummer in de auto moet kloppen met wat er op de papieren staat.

te binnen: in al mijn ijver om Otje te ontdoen van het vele doorgeroeste plaatwerk had ik destijds óók het grootste deel van de rechtse "banaan" volledig weggeslepen, waarna ik geheel nieuw met de hand geklopt plaatwerk heb ingelast ...
Bij de allereerste APK-keuring (na bijna 4 jaar restauratie) werd Otje meteen ... weliswaar voor 99% ... goedgekeurd ... alleen ... er was een klein probleempje ... :oops:
Om een lang verhaal kort te maken: met de hulp van mijn dorpsgenoot Theo Joosten werd Otje dezelfde avond nog voorzien van een chassis-nummer en werd ze de volgende dag zonder blikken of blozen meteen goedgekeurd ... met een knipoog van de keurmeester ...

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=-B-nGoOZGP4
"Dikke Bertha" (B.M.W. R75/5/1972)"Otje" (HY/1981)"d'Eend" (2CV6 Special/1977)"Valérie" (AZU 250/1974) Munfiets (Simplex herenfiets/1948)


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: hier wat apk regels
BerichtGeplaatst: do 26 mei, 2011 21:16 
HY Forum Expert
HY Forum Expert
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd: zo 29 okt, 2006 20:22
Berichten: 91
Woonplaats: Den Helder
mooi en handig stukje tekst!!!!!
ook goed om te weten, overdaad schaadt
Mijn 2cv is namelijk eens afgekeurd omdat ik had verzuimd een autogordel te verwijderen.
De bijrijdersstoel had een goed werkende gordel en een gordel die alleen op bevestigingspunt stoel onderaan rugleuning nog vast zat, deze riem hing er dus zeg maar een beetje los bij zonder functie.
werd door keurmeester wel gezien als niet correct werkende gordel dus AFGERKEURD :oops:
zo zie je maar teveel veiligheid is ook weer niet goed :wink:

nogmaals dank voor deze handige uitleg

Martijn

_________________
HY 1969 verlengd en verhoogd
Toyota Aygo 2007
Seat Ibiza ST 2011
en een fiets


Omhoog
 

Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group