Het is nu zo 25 okt, 2020 10:55


Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 
Auteur Bericht
Offline
 Berichttitel: Aansluiting dynamo
BerichtGeplaatst: wo 03 jun, 2015 15:07 
HY Forum Expert
HY Forum Expert
 WWW  Profiel

Geregistreerd: wo 11 maart, 2009 11:26
Berichten: 128
Woonplaats: Mussel
Hallo,

ik heb een foto gemaakt van (de achterzijde) van mijn dynamo. Er zijn drie draden aangesloten : een dikke die rechtstreeks naar de accu loopt, vervolgens een wat dunnere (geel stekkertje) die in de kabelboom opgenomen wordt en verbonden is met de spanningsregelaar. Tenslotte daaronder een kabeltje (hooguit 30 cm. lang) die er los bij hangt :shock:
Weet iemand waar deze voor dient ?


Bijlagen:
IMG_6694.JPG
IMG_6694.JPG [ 246.89 KiB | 21132 keer bekeken ]
Share on FacebookShare on TwitterShare on DiggShare on DeliciousShare on Google+
Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Aansluiting dynamo
BerichtGeplaatst: wo 03 jun, 2015 18:05 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd: zo 31 okt, 2010 11:35
Berichten: 599
Woonplaats: Baarn
Wim, volgens mij is dit voor het dashboard lampje.
Leipi heeft ooit een elektrisch schema geplaatst, ik kan het zo snel niet vinden.
Wellicht staat daar de aansluiting op.
Groeten, Ferry

_________________
In de garage staat HY veilig, maar daarvoor is HY niet gemaakt...


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Aansluiting dynamo
BerichtGeplaatst: wo 03 jun, 2015 19:35 
Site Admin
Site Admin
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: zo 29 aug, 2004 2:18
Berichten: 2588
Woonplaats: Hengelo (OV)
Schema staat op viewtopic.php?f=34&t=382

_________________
MurpHY rijdt: weinig | LEiPiE heet ook wel Ewald


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Aansluiting dynamo
BerichtGeplaatst: do 04 jun, 2015 8:32 
HY Forum Expert
HY Forum Expert
 WWW  Profiel

Geregistreerd: wo 11 maart, 2009 11:26
Berichten: 128
Woonplaats: Mussel
Geweldig,

bedankt !!


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Aansluiting dynamo
BerichtGeplaatst: vr 05 jun, 2015 11:36 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 WWW  Profiel

Geregistreerd: ma 09 mei, 2011 15:48
Berichten: 271
Woonplaats: Losser
Even een foto gemaakt van de aansluitpunten van de dynamo.
De derde aansluiting kan de W aansluiting zijn die vroeger als toerenteller werd gebruikt bij dieselmotoren.
Foto's zijn van twee afzonderderlijke dynamo's
Greetzz Henk.


Bijlagen:
20150605_110953_001_resized_1.jpg
20150605_110953_001_resized_1.jpg [ 350.38 KiB | 21057 keer bekeken ]
20150605_111018_resized_1.jpg
20150605_111018_resized_1.jpg [ 378.19 KiB | 21057 keer bekeken ]
Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Aansluiting dynamo
BerichtGeplaatst: vr 05 jun, 2015 12:11 
HY Forum Expert
HY Forum Expert
 WWW  Profiel

Geregistreerd: wo 11 maart, 2009 11:26
Berichten: 128
Woonplaats: Mussel
Henk,

bedankt voor je info en foto's. Ik vermoed dat het kabeltje inderdaad dient voor óf (zoals Ferry aangaf) voor een contrôlelampje, óf misschien voor één of ander metertje aan het 'dashboard'.
Het is in ieder geval niet een essentieel aansluitpunt voor een goede werking van de dynamo; (want hij laadt niet bij namelijk). Zal eerst es uitzoeken of de spanningsregelaar nog naar behoren functioneert...

Wim


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Aansluiting dynamo
BerichtGeplaatst: vr 05 jun, 2015 12:12 
HY Forum Grootmeester
HY Forum Grootmeester
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd: di 12 aug, 2014 16:31
Berichten: 980
Woonplaats: Breda
Google is your friend...

schema voor dynamo`s met een interne of een externe spanningsregelaar; jij hebt de bovenste variant.


Bijlagen:
alternator regul intern en extern.jpg
alternator regul intern en extern.jpg [ 28.47 KiB | 21049 keer bekeken ]

_________________
een Frans "projectje" blijkt een HY Betaillère te zijn, en is eindelijk klaar!
Traction 11 BN 1953
DS 21 IE hydraulique
DS Break ambulance verkocht
XM V6
Fiat Topolino 1938
Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Aansluiting dynamo
BerichtGeplaatst: vr 05 jun, 2015 13:46 
HY Forum Expert
HY Forum Expert
 WWW  Profiel

Geregistreerd: wo 11 maart, 2009 11:26
Berichten: 128
Woonplaats: Mussel
Nou... makkelijker kunnen we 't niet maken; een lampje dus :D

Dank je wel !!


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Aansluiting dynamo
BerichtGeplaatst: vr 13 maart, 2020 20:33 
HY Forum Kenner
HY Forum Kenner
 Profiel

Geregistreerd: za 10 mei, 2014 1:27
Berichten: 14
Hej,
Ik hoop dat iemand dit nog leest, want het een wel heel oud topic.
Ik ben gedwongen mijn dynamo met externe spanningsregelaar te vervangen door één met interne. Ik ben dus erg geholpen met het bovenstaande schema, maarrr: is het controlelampje noodzakelijk?? Er heeft er nooit één in mijn bus gezeten, het enige is de capaciteitsmeter (en een ampèremeter die ik later heb ingebouwd).
Ik begrijp uit het hele verhaal dat er alleen bij het starten spanning op de dynamo moet komen en dat het lampje uit gaat doordat de dynamo zelf spanning gaat leveren. De spanning over het lampje wordt dan 0 en het lampje gaat uit. Maar zonder lampje (dat dan als weerstand functioneert) blijft de volle 12V van de accu op de dynamo staan. Is dit schadelijk voor de dynamo of niet?

Fridus met een HY van 71 en al sinds 79 in mijn bezit. Voor de keuring moet ik weer naar NL in Juni en de dynamo MOET het dus gaan doen ;))


Omhoog
 

Offline
 Berichttitel: Re: Aansluiting dynamo
BerichtGeplaatst: di 12 mei, 2020 19:10 
HY Forum Kenner
HY Forum Kenner
 Profiel

Geregistreerd: za 10 mei, 2014 1:27
Berichten: 14
De Bus schreef:
Hej,
Ik hoop dat iemand dit nog leest, want het een wel heel oud topic.
Ik ben gedwongen mijn dynamo met externe spanningsregelaar te vervangen door één met interne. Ik ben dus erg geholpen met het bovenstaande schema, maarrr: is het controlelampje noodzakelijk?? Er heeft er nooit één in mijn bus gezeten, het enige is de capaciteitsmeter (en een ampèremeter die ik later heb ingebouwd).
Ik begrijp uit het hele verhaal dat er alleen bij het starten spanning op de dynamo moet komen en dat het lampje uit gaat doordat de dynamo zelf spanning gaat leveren. De spanning over het lampje wordt dan 0 en het lampje gaat uit. Maar zonder lampje (dat dan als weerstand functioneert) blijft de volle 12V van de accu op de dynamo staan. Is dit schadelijk voor de dynamo of niet?

Fridus met een HY van 71 en al sinds 79 in mijn bezit. Voor de keuring moet ik weer naar NL in Juni en de dynamo MOET het dus gaan doen ;))


Nou, ondanks geen reacties het schema opgevolgd. Dat was wel een beetje lastig want er zit bij mij een diodeblok tussen en het elektrisch schema in het garagehandboek is niet helemaal gelijk aan mijn situatie. Bij het aansluiting van de spanning wat gezoem uit de dynamo (??) Beetje spannend bij de eerste keer starten dus, maar geen problemen. De dynamo doet het geweldig.
Probleem opgelost dus!


Omhoog
 

Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group